Якщо ж ви так само полюбляєте шоколад, як і ми, усі співробітники компанії Laviva, то, напевне, ваша пристрасть не залежить від температури повітря за вікном. Чи не так? Але влітку, коли жарка погода, транспортування та зберігання шоколаду має велике значення. Адже від цього залежать смакові та зовнішні властивості смаколику. Якщо ж ви хочете, щоб влітку шоколад танув у роті, а не в обгортці, варто дотримуватись всього лиш декількох нескладних правил.

Про який би якісний шоколад ми не говорили, про Laviva чи будь-який інший, весь він має певні властивості, які варто враховувати при доставці та зберіганні влітку. Наприклад, якщо шоколадка розтанула, нехай навіть у обгортці, а потім знову затверділа за сприятливої температури, вона втрачає той блиск та характерний тріск під час ламання на менші частинки. Також у шоколаді можуть з’явитися білі прожилки какао-масла, що відокремилось при впливі високих температур. 

Саме ці якості справжнього шоколаду й роблять його вразливим до підвищення навколишньої температури та вологості. Щоб не зіпсувати шоколадні ласощі в літній час, варто знати деякі нюанси доставки та зберігання шоколаду.

Важливо знати! Найкраще зберігає свої властивості влітку саме справжній чорний шоколад. Молочний та білий гірше переносять спеку. 

1. Ідеальна температура для зберігання шоколаду

Найідеальнішою температурою для зберігання шоколаду вважається 18-21 °С. Однак фахівці шоколадної майстерності стверджують, що смаколик краще зберігається за трішки нижчих показників, ніж кімнатні: десь 14-16 °С. У літні місяці дотриматися цього правила вкрай важко, саме тому дехто кладе шоколад до холодильника. Це, звичайно, не супер варіант, але не дає ласощам розтанути. Проте, якщо в приміщенні є кондиціонер, який підтримує сталу температуру не вищу за 22 градуси, цього досить, щоб шоколад не танув та зберігав свої якості.

Важливо! Ніколи! Чули? Ніколи не їжте холодний шоколад з холодильника. Інакше ви не зможете відчути всієї палітри насолоди, коли шматочок тане у роті, наповнюючи вас зсередини сплеском какао-емоцій. Нагріти шоколад до кімнатної температури перед вживанням – це як хорошому вину дати трішки «подихати» перед тим, як зробити ковток. 

2. Ідеальне місце для шоколаду

Темні місця любить не тільки молодь, а й… шоколад. Найкращим місцем для його зберігання є темрява й сухість (подалі від вологості). Якщо у вас є комора для зберігання продуктів – це чудовий варіант. Також ідеальним рішенням буде сховати шоколад у темний контейнер з кришкою.

Комори немає і ви збираєтесь зберігати шоколад в холодильнику? Тоді переконайтеся, що волога у контейнер, в якому знаходиться шоколад, не проникає. До речі, для зберігання шоколаду також підходять зіп-пакети (пакети з замочком). Вони надійно захищають солодощі від надмірного зволоження в холодильнику, адже саме холодна волога сприяє руйнуванню структури шоколаду, втраті ним блиску (ніби покривається білим нальотом) і неймовірного аромату какао. 

Порада! Якщо все ж таки трапилося, що шоколад «побілів», то краще його використати для приготування якогось блюда, ніж їсти таким та не отримати справжньої насолоди. 

Ще одне правило для зберігання шоколаду в холодильнику – обирайте для цього або полицю, що найдалі знаходиться від морозильника, або дверцята пристрою. Саме в цих зонах найвища прохолодна температура, що не дасть солодощам втратити свої властивості.

3. Ідеальна свіжість шоколаду

Мало хто звертав увагу на цей фактор, але термін придатності шоколаду – далеко не вічність, а всього лиш до 2 років. Чому на це вказуємо? Тому що дата виготовлення впливає на смак шоколаду. Це можна відчути, якщо порівняти плитку свіжого шоколаду та ту, що вже зберігалася тривалий час. До речі, це правило працює в тому випадку, якщо шоколад дійсно високої якості й не має додаткових домішок та консервантів. Отже для зберігання та транспортування шоколаду влітку, краще обирати найсвіжішу шоколадну продукцію Laviva, якщо хочете отримувати справжню насолоду від смаколиків.

4. Ідеальне зберігання шоколадних цукерок з начинкою

Для цукерок із шоколаду, що мають начинку, кращим місцем для зберігання влітку все ж є холодильник. Хоча, теоретично, можна їх зберігати й у щільно зачиненому контейнері в сухому темному місці. Однак, при зависокій температурі навколо, солодка начинка шоколадних цукерок може «поплисти» та вплинути на зовнішній вигляд солодощів. До того ж спека негативно впливає й на термін придатності цукерок з начинками.

5. Ідеальне транспортування шоколаду

Перед тим, як купувати шоколад в інтернет-магазині влітку, поцікавтеся, як буде відбуватися транспортування. Адже ніхто не може гарантувати, що під час доставки посилки поштовим перевізником температурні вимоги в середині транспорту в спеку будуть максимальні витримані та не вплинуть на якість і вид шоколадок. Laviva упаковує шоколад таким чином, щоб він потрапив до вас у своїй найвищій якості. А от в спеку відправку посилки краще відкласти до кращих, більш прохолодніших часів. 

Якщо ж вам потрібно доставити шоколад з магазину додому, і ви хочете зберегти його вигляд, підготуйте для транспортування контейнер, в якому тримається стала температура. Це може бути сумка-холодильник чи ємність із кульками пінопласту, які теж гарно тримають прохолоду. 

Достатньо дотримуватися цих 5 правил зберігання та доставки шоколаду, й ви завжди зможете насолоджувати справжнім витонченим смаком, який був задуманий шоколатьє, що його створив.